Olej sezamowy 500ml spożywczy i kosmetyczny

Kha000103

Nowy produkt

100% olej sezamowy do celów kosmetycznych oraz kulinarnych. Chętnie wykorzystywany jako olej do masażu, szczególnie do technik ajurwedyjskich. Ciepły olej sezamowy działa na organizm oczyszczająco, wspomaga wyprowadzanie toksyn przez skórę. Masaż ciała lekko podgrzanym olejem polecany jest w stanach nadmiernego stresu.

Ten produkt nie występuje już w magazynie

25,00 zł

Olej może być wykorzystywany do odprężającego masażu głowy, jak również do codziennej pielęgnacji całego ciała. Polecany do pielęgnacji skóry suchej, którą odżywia i regeneruje. Zastosowany na skórę dojrzałą, działa ujędrniająco i wygładzająco. Masaż olejem sezamowym ma rozgrzewający wpływ na organizm.


Olej sezamowy może być wykorzystywany w celu pielęgnacji włosów. Regularnie olejowane nim włosy stają się miękkie, elastyczne, lśniące oraz mniej wypadają. Ponieważ olej może być stosowany bez obaw na skórę głowy, dobroczynnie wpływa na pracę cebulek włosowych, które głęboko odżywia. Zmniejsza też nieprzyjemne uczucie swędzenia oraz objawy łupieżu.


Coraz większą popularność w Europie zdobywa technika pielęgnacji jamy ustnej polegająca na ssaniu, a następnie wypluwaniu oleju. Podczas płukania ust olejem sezamowym pochłaniane są toksyny gromadzone w organizmie - metoda ta znacząco poprawia odporność.


Olej sezamowy z powodzeniem służy także do celów kulinarnych. To źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin K i E oraz antyoksydantów. Polecany do dań kuchni chińskiej, japońskiej oraz indyjskiej – w tych rejonach świata jest składnikiem wielu tradycyjnych potraw.

ZASTOSOWANIE:

Kosmetyczne: do rozgrzewającego masażu całego ciała (uwaga: olej działa rozgrzewająco, dlatego nie powinien być używany na podrażnioną skórę lub poparzoną przez nadmierne opalanie); do olejowania włosów i skóry głowy.
Prozdrowotne: do płukania ust (technika wyprowadzania toksyn z organizmu).
Kulinarne: odpowiedni do gotowania oraz dań zimnych typu sałatki. Nie nadaje się do smażenia.

SKŁAD:

Olej sezamowy (Sesamum indicum oil), antyoksydant (TBHQ).

Produkty powiązane

Przejdź do góry